Sidang Meteor

Friday, August 27, 2010

Salam Nuzul Quran....


Assalamualaikum... rasanye dh lame ruby tak update blogkan.... hmmm, bz yang melampau2 membuatkan ruby terlupa seketika yg ruby nie ade blog... heheheehe....
alrite, ari nie 27/08/2010 bersamaan ngan 17 Ramadhan, umat Islam sekali lagi meraikan satu ari yang amat penting dlm sejarah Islam... NUZUL QURAN...

sesungguhnye turunnya Al-Quran pada Ramadhan sjak 1400 thun lalu bnyk mengubah dan menyelamatkan umat manusia dari melakukan tabiat2 jahilliah, yang tidak selari ngan fitrah manusia....

dalam pemahaman ruby, yang d maksudkan ngan Nuzul adalah Penurunan semntara Al-Quran pula adalah kitab n kalam ALLAH SWT yg d berikan kepada Nabi akhir zaman iaitu Muhammad SAW... jadi,short form ntuk NUZUL AL-QURAN boleh d ertikan sebagai penurunan kitab Al-Quran kepada baginda Rasulullah sebagai p'tunjuk untuk manusia sejagat......

alrite,ruby xnk bercoleteh panjang....ape yg penting skang adalah moga2 Ramadhan kali ini memberikan kite sebagai manusia sentiasa yang suka bertadarus dengan ikhlas... dan moga juga Ramadhan kali ini meninggalkan sejuta kenangan yang tidak ade pd Ramadhan kite yg lepas...kajilah,amallah dan bacalah kalam ALLAH SWT ngan hati yg ikhlas,tanpa ade perasaan yang riak n takbur...

p/s:jgn tnggu bulan Ramadhan je ntuk kite fahami n baca Al-Quran...moga kite menjadi graduan Al-Quran yang cemerlang d dunia n akhirat....Amiin...





post signature

2 MeTeoR:

noor afzan said...

salam nuzul alQuran =)

d 4 dahlia said...

slm nuzul quran..salam merdeka..salam ramadan n salam edifitri..hehe..adeh lama xkemari..xde dah imeh buluh2 betong dia..suka layout 2 cool je..yg ni pun ok gaks..

 
METEOR GARDEN,u da best!!