Sidang Meteor

Thursday, April 19, 2012

:::Abada Abadan:::

Assalamualaikum... aku kembali berketup-ketap dikala guruh berdetum detam diluar... mencari sedikit kekuatan untuk mencoret satu kisah tentang Perpisahan...




kehidupan ini bagaikan dedaunan... bila kering, ia pasti luruh... jatuh menyembah bumi... bila ia hijau menyinar, pasti mata damai memandang tanpa berkelip...
hidup ini juga ibarat kekincir air... saat ia jatuh, pasti jatuh... saat ia naik, pasti naik...
itulah jua yang terjadi pada pertemuan... pasti ada perpisahan...

kesakitan...
kepedihan...
keperitan...
kedukaan...
airmata mula menitik sedikit demi sedikit...


semua umat manusia mengalaminya... semua ada kenangan perpisahan...
itulah jua yang terjadi padaku.. 19/04/2012, genaplah 7 bulan mereka bermastautin di sini dan tarikh inilah jua mereka akan melangkah dengan megah dan berbangga meninggalkan tempat mereka mencari sedikit ilmu dunia p'kerjaan sementara mereka...
dalam kemegahan dan kebanggaan mereka melangkah, terselit satu kedukaan buat aku dan staff disini...



saat kamu membuat kami bermain dengan meriah dan gembira, ada sejuta tinggalan yang indah dari kamu kepada kami...


"Kak Ruby, ari ni saya ada satu ayat baru. nak dengar tak?"

'Amirah = seorang gadis yang kurus, tinggi, bercermin mata.. apa jua masalah datang, gadis ini tetap 'cool'... xpernah nak melenting... pepagi masuk ofiz, pasti aku akan dapat satu ayat baru... membicarakan dan banyak memberi nasihat kepadaku yang penuh naif ini...dia tetap 'cool'...


seusai park moto, menghampiri meja dan membuka PC, handset dicapai dari poket...one mesej received...

"Salam..Bekpes?"

Nuwai = si kecik yang comey... tak tinggi n tak rendah orangnya... mula2 ye hadir, malunya amat ketara dilihat... namun lama-lama dia makin mengerti tentang kemasyarakatan... manjanya membuatkan kami sayang ntuk berpisah dengannya... pepagi juga, aku pasti dapat msj dari beliau, m'gajak bekpes d kantin...



"huhu... Kak Ruby... Kak Ruby... nak pinjam safety helmet. yang saya punye tertinggal.."

Syafiqah = orangnya tinggi... kulit yang putih, sekali pandang pasti otak kita berfikir "oh,cina ke?"... kadang2, ternampak dan terserlah kegelabahan beliau... sedaya upaya dia menutup sikap gelabahnya itu.. walaupun kami berlainan depart, communicator m'jd hubungan kami...


"Akak... jom main ping pong.."

Hamizah = gadis ini hitam manis... saat dia seyes, jangan sesekali menegurnya... saat dia seyes jua, pasti tiada satu patah percakapan pun dari bibir mungilnya.. namun saat dia mula membuka mulut, aku pasti inginkan memeluknya... ada sesuatu yang menggembirakannya, pasti senyum2 dia keseorangan...

"Kan saya dah cakap, Kak Ruby dapat buat..."

Fadhli = seorang lelaki yang baik hati... pelajar yang mementingkan kebersihan... sound effect n editing by photoshop menjadi kegemarannya... sentiasa tersenyum.. bila dah tutup telinganya by headsfree, jangan harap nak ganggu... pendengar setia..

"Kak Ruby, budak2 ni p mana? meeting ke masuk site?"

Azim = kepalanya tak lekang dek kopiah.. c kurus yang suka bergurau... dengan kasutnya yang mcam McDonald membuatkan aku sentiasa tergelak... kehadirannya membuatkan aku leka seketika dengan kerenahnya...

"Gapo, Kak Ruby?"

Najdan = budak kelantan, suka menyakat.. banyak mulut... tangannya sentiasa didalam poket jaketnya tatkala berjalan...

saat mereka melangkah, aku cuba menahan air didalam kolamku ini dari melimpah keluar... kekuatan saat memeluk mereka aku dambakan... namun aku tewas akhirnya...
air putih akhirnya melimpah ruah tanpa dikesat...

"Kak Ruby, tak macholah macam ni.. please.. don't cry... setiap pertemuan itu pasti ada perpisahan... kita berpisah hanya kerana mencari keredhaan Allah... ukhuwwah.. abada abadan... InsyaAllah,kita ketemu lagi.. "

aku nangis tanpa henti... moto yang dipacu bersama airmata, tak mampu aku halangi... fikiran bagaikan terbang hilang entah kemana...

Nuwai, kak ruby nak bekpes ngan sape nanti??
Mirah, sape yang nak bagi ayat2 baru ntuk kak ruby nanti??
Mizah, ngan sape akak nak main ping pong??
Iqa, maafkan akak...

next week, aku harap aku dapat teruskan perjuangan dalam menjalani kehidupan...

bersabarlah diatas ujian ini...
hanya doa yang sentiasa mengiringi...
ukhuwwah yang sejati sentiasa dihati...
perpisahan yang terjadi adalah dugaan..
kita tetap berpisah...

dalam doa kudus yang aku titipkan...
bantulah aku YaAllah..
ntuk aku terus bersabar, tabah diatas perpisahan ini...

nota keyboardku: betapa pilunya menghadapi perpisahan ini... Semoga Allah sentiasa memberkati kalian... terima kasih adik...




post signature


0 MeTeoR:

 
METEOR GARDEN,u da best!!