Sidang Meteor

Tuesday, November 6, 2012

:::ISO oo ISO:::

Bismillahirrahmanirrahim...

moga rakan2 maya ambe shat sejahtera ya...sentiasa d bawah rahmat-Nya...alrite..beberapa ari lpas YM aku ada d datangi seorang hamba Allah perempuan...umur budak laie...dia tnya aku tntang kamera...ahakz...aku ni dh lma xpgang bnda alah itu,jd segan hdup xmau nk ngajarnya...tkut tersilap ngajor...hehehe...

alrite,apa2 pun mlm ni aku nk terangkan sedikit tntang ISO...adik mnis yg comey,bca n fahami elok2 ya...

dulu masa aku pgang bnda alah ni,t'tnya2 gak amendelah ISO ni??...ape fungsi dia??...keadaan cmna ntuk menggunakan dia??...d kpala ni,beribu2 pertanyaan...aku try bkan mak google,cri..ada tp xfham laie...join stu grup dr Kemaman iaitu KPC.....ahakz...dr stu bermulalah perjalanan xwaras meteor garden dlm arena pergambaran...hahahaha..

alrite,dik..maaf ya bnyak merapu...jom,amik ketas,pnsil,roba,pembaris n tulis ya...*chaiit,budget bagus je aku ni...hahaha..ilmu pun xtnggi mna laie...

sebetulnya ISO ni secara mudahnya dpt d tfsirkan sbg TAHAP SENSIVITI (KEPEKAAN) TERHADAP CAHAYA...bila lihat lhat kt body kmera tu,xkira r kmera lma or bru ye akan ada tp yg beza kmera dlu ada pd filem n kepekaan filem kepada cahaya n kamera skang,ISO merujuk pd kepekaan sensor terhadap cahaya...100/200/400/800 n seterusnya,inilah nilai ISO...
semakin rendah ISO itu,semakin rendah kepekaan sensor terhadap cahaya n semakin tnggi nilai ISO itu,semakin tinggilah kepekaan sensor itu terhadap cahaya...'noise' juga akan bnyak terhasil apabila ISO ditingkatkan...*nnti kita bncang semula ape itu 'noise tu ye,dik...

Berapa Nak Guna ISO ni???...

ISO yg hendak digunakan hendaklah disesuaikan ngan keadaan sekeliling...gelap ke...cerah ke...sedikit cahaya ke...aku dulu try n error je...jd,setelah berhempas pulas belajar dr kwn2 n mak google,aku dapati p'gunaan ISO yg terbaik dlm pelbagai keadaan adalah:

- dalam suasana yg tersangat terang,amat d galakkan guna nilai 100...
- keadaan yg terang guna 200...
- 400 dlm cahaya kurang
- dlm keadaan cahaya yg sgt kurang,guna 800
- 1600 pd mlm,cahaya yg hampir xde...

*ni aku try n error je...atas masing2,k...

jom lyan seketika dua pic ni...pic ni dh lama dh...xsilap yg thun 2010..jom tgk spec dia..*cheewah,spec tu...ahakz...

DUCATI MG..

F-stop = f/6.3
Exposure Time = 1/250 sec
ISO speed = 400
Focal Length = 32mm

Nah,ntuk cik adik manis...('_^)

F-stop = f/3.5
Exposure Time = 1/800 sec
ISO speed =200
Focal Length = 18mm
 
sebetulnya,atas pemegang kamera tu lah ntuk guna ISO berapa...try n error...bebas ntuk mengguna ISO ni...jgn kerana nk bandingkan pic kita ngan pic org laie,ISO kita jd xcntik...apa org nk kata,lantak...apa org nk hina,bior...apa org nk ejek,abaikan...bkan diorg bg kita sen pun kan...btl??..
jadikan sume tu sebagai pemangkin ntuk kite trus b'karya dalam bidang penggambaran ini...hehehe...
 
"namun anda masih bebas menggunakan ISO yg tinggi d mana2 yg anda suka krana d Malaysia,ada jurukamera yg sengaka membuat gambar2 yg d ambil m'punyai noise yg tinggi krana m'jdi tknik tersendiri atau trademark meke...dgn ISO yg tinggi juga,gmbar yg d ambil dpt m'hasilkan kurang gegaran krn keljuan shutter m'jd pantas dan sensor kamera mampu m'yimpan atau merekod imej dgn lebih cepat..ini kerana sensor tersebut lebih peka t'hadap cahaya dan sensor tidak memerlukan masa yg lama ntuk merekodkan imej tersebut..."...*sumber dr FOTOGU

dik,ini serba sedikit dr Meteor Garden...kalu masih tak paham,try join mna2 grup yg b'hmpiran adik...kalu malu,try n error bnda alah itu..jgn malu ntuk belaja...jgn malu ntuk bertanya...u can...alrite...maaf ya kalu ada salah silap d sini n pd para pembaca yg faham tntang ISO,sila komen..*tu pun kalu ada..hahahha...
alrite,sekian...wassalam...

'sampaikanlah satu ilmu walaupun satu ayat.."...

nota keyboardku:yg membicarakan biarlah gambar2 itu.....
post signature

0 MeTeoR:

 
METEOR GARDEN,u da best!!